Specialist in plastiekdruk

0478 33 67 21

Diepdruk, voor grafisch drukken

Bij Plastiek Drukkerij Dita wordt ook de techniek van de diepdruk toegepast. Hierbij is het drukbeeld verdiept aangebracht, zodat de inkt in de inkervingen wordt vastgehouden. Deze techniek is erg geschikt voor het maken van bijvoorbeeld mooie fotoboeken.

Diepdruk (ook wel koperdiepdruk) is een grafische druktechniek. Deze techniek kenmerkt zich door het gebruik van een drukplaat (inktoverbrenger) waarin kleine verdiepte uitsparingen de inkt vasthouden. Voorbeelden zijn de handmatige etstechniek en droge naald, en de industriële koperdiepdruk.

Bij koperdiepdruk worden in een koperen cilinder puntjes (rasternapjes) geëtst. Daarna wordt de hele vorm ingeïnkt met een zeer dunne inkt. De overtollige inkt wordt weggeschraapt met een rakel. Het papier kan dientengevolge alleen de inkt uit de napjes aannemen. De bewerking van de cilinders is relatief kostbaar. De hoge snelheden van deze rotatietechniek maken haar echter geschikt voor grote oplagen en voor veelkleurendruk waarbij ook kleine kleurnuances (echte halftonen) door de verschillende dieptes van de rasternapjes goed worden weergegeven.

Diepdruk is (met een loep) te herkennen aan de gekartelde letters omdat het hele beeld, dus ook de tekst, door ronde (of vierkante) rasternapjes wordt opgebouwd.

Er zijn in het verleden o.a. mooie fotoboeken met vellendiepdruk gemaakt. Deze techniek benadert de schoonheid van echte fotografie door gebruik te maken van grijze, zwarte en blauwige inkt in combinatie met het halftoon proces. Vellendiepdruk wordt niet meer toegepast vanwege de hoge kostprijs. De grafische industrie werkt nu hoofdzakelijk met offset (vlakdruk). Ter vergelijking: offset gebruikt puntgrootte-variatie om tot gradatievariatie te komen.

Diepdruk is enigszins vergelijkbaar met de moderne techniek dye-sublimation (kleursublimatie) die in geavanceerde kleurenprinters gebruikt wordt: per punt de juiste kleurtoon.

Wij leggen u graag uit wat onze diverse technische mogelijkheden zijn. Wij bekijken samen wat moet bedrukt worden, en hoe dit best gebeurt. Uiteraard met een realistische prijsopgave. Neem daarom contact.


Contacteer ons

Plastiek Drukkerij Dita

Wolfsveld 5
9570 Lierde - Belgiƫ
Ligging
Gsm: 0478 33 67 21
drukkerij.dita@skynet.be
BTW BE0897 401 834
Plastiek Drukkerij Dita - Lierde - Bizbook

Wat vindt u van onze diensten?

  • Tibo S.
    26-06-2015 09:47
    Altijd een correcte en stipte service
  • F V
    03-06-2015 10:45
    Super service!

openingsuren

ma - do: 08:00-12:00 & 12:30-16:00
vr: 08:00-12:00
za: op afspraak
zo: gesloten
Back to Top